Gradvis gjenåpning av Norge adressert i regjeringens pressekonferanse 7. mai er nyttig informasjon, spesielt for de av våre medlemmer som står foran høysesong som vertskap og opplevelser for årets forventede sommerturister. Utover punktene under varslet Regjeringen at det 15. mai kommer nye råd for ferie- og fritidsreiser som skal gjelde fra 1. juni.

UMIDDELBAR IKRAFTREDELSE
Fra 5 til 20 personer. Folk kan samles i private grupper opp mot 20 personer, forutsatt av avstand på minst 1  meter holdes. Det gjelder også organiserte idrettsaktiviteter, idrettsstevner
Idrettshaller åpnes, med forbud mot å bruke garderobene.
Tillatt med arrangementer med inntil 50 deltakere på offentlig sted, der deltakerne kan holde minst 1 meter avstand til hverandre.
Forbud mot utenlandsreiser for helsepersonell oppheves. Utenlandsreiser frarådes fortsatt, og man må i karantene om man har vært utenlands. Reisekarantenene kan vare til over sommeren.
Generell karantenetid reduseres fra 14 til 10 døgn. De som har hatt nærkontakt inntil 48 timer før en bekreftet smittet person fikk første symptomer, skal i karantene. Man skal fortsatt i karantene om man har vært i kontakt med smittende personer med mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter.
Full trening for eliteserie i fotball, men kampstart ikke før 15. juni og da med tromme tribuner.

FRA 1. JUNI
Serveringssteder som ikke selger mat kan åpne, så lenge de kan holde avstandsregelen på 1 meter. (Dette vil bli fulgt opp med krav i forskrifter og mulighet for tap av bevilling om krav ikke følges).
Fornøyelsesparkene kan åpne. Avstands- og hygienekrav skal følges. Begrensningen for arrangementer på 50 personer vil ikke gjelde antall besøkende i parken, men vil gjelde arrangementer som gjennomføres i parkene (konserter, forestillinger osv.). Avstandskravene vil gjelde mellom enkeltbesøkende og familiegrupper.
Organisert svømming, inkludert skolesvømming tillates

FRA 15. JUNI
Arrangementer med 200 personer på offentlig sted tillates.  Forutsatt avstandskrav på 1 meter.
Intensjon om å åpne treningssentre, forutsatt at helsemyndighetene i samarbeid med bransjen har kommet fram til forsvarlige smitteverntiltak.
Intensjon om å åpne badeland og svømmehaller generelt for publikum, forutsatt at helsemyndighetene i samarbeid med bransjen har kommet fram til forsvarlige smitteverntiltak.
Seriespill i toppfotballen blir tillatt fra 16. juni, etter unntak i covid-19-forskriften.

UTENLANDSREISER OG KARANTENE FRA 7. MAI
Utenlandsreiser frarådes fortsatt. Personer som har vært i utlandet, må i karantene ved hjemkomst.
Reisekarantene Befolkningen må være forberedt på at reisekarantene kan vare over sommeren.
Karanteneplikten endres fra 14 til 10 døgn. Personer som har hatt nærkontakt inntil 48 timer før en bekreftet smittet person fikk de første symptomene, skal i karantene. Man skal fortsatt i karantene hvis man har vært i kontakt med smittede personer med mindre enn to meters avstand i mer enn 15 minutter. Det gis unntak fra karanteneplikten i seks måneder for personer som har gjennomgått infeksjon med SARS-CoV-2.

– For informasjon om skole og fritidsaktiviteter, se kommunens hjemmeside.
NHO Reiselivs bransjespesifikke veiledere og bransjenormer for håndtering av smitteverntiltak under koronautbruddet 2020 finner du her.

Foto: Fredrik Hagen
Kilde: Aftenposten og NHO

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support