Etablerer Næringsforeningene i Norge
Danner ny landsdekkende næringsorganisasjon. Interimstyret for Næringsforeningene i Norge utgjøres av f.v. Trond M. Backer (Kristiansandsregionen), Monica Mæland(Bergensregionen), Berit Rian (Trondheimsregionen) og Harald Minge (Stavangerregionen). Foto: Kenneth Stoltz / NiT

Etablerer Næringsforeningene i Norge

23. april 2024 | Tekst: GNF

Grimstad Næringsforening var med da historiens første samling for landets næringsforeninger ble arrangert i Trondheim 22. -23. april. Under samlingen ble det vedtatt å etablere en nasjonal overbygging for næringsforeninger som får navnet Næringsforeningene i Norge. Samlet representerer landets 171 næringsforeninger en medlemsmasse på om lag 30.000 bedrifter med 750.000 ansatte.

Lokalt og regionalt er vi tett på bedriftene. Overbygningen som nå etableres gjør næringsforeningene sterkere sammen og gir oss mulighet til større nasjonal gjennomslagskraft for viktige næringssaker og vi får mulighet til erfarings-, kompetanse- og  utfordringsdeling som kommer våre lokale foreninger og medlemmer til gode.

Vi er positive til satsingen som kan bidra til økt nasjonal oppmerksomhet og gjennomslag også for regionale saker vi allerede stå samlet om, blant annet gjennom vårt samarbeid i Næringsalliansen i Agder og lokalt hos oss, sier Hanne Gulbrandsen, daglig leder i Grimstad Næringsforening.

Fakta Næringsforeningene i Norge

Norsk næringsliv er en del av den globale konkurransen ifht å tiltrekke, rekruttere og beholde kompetent arbeidskraft, samt tiltrekke og beholde gode arbeidsplasser i landet. Vi ser et behov for å stå sterker sammen, både i møte med globalt konkurransebilde og for å løfte næringssaker nasjonalt. 

 - Dette er den manglende brikken for at norske næringsforeninger kan ta steget opp og bli hørt nasjonalt. Ved for eksempel høringer på Stortinget, så er det nasjonale organisasjoner som får komme på høringer. Slik kan vi samle oss om standpunkter som er viktige for oss alle og legge press på disse nasjonalt, sier Trond Backer, adm. dir i Næringsforeningen i Krisitansandsregionen.

HVEM KAN VÆRE MED? 
Private foreninger/stiftelser/aksjeselskap som definerer seg som næringsforeninger/næringsråd. Næringsforeningene er partipolitisk uavhengige og kan ikke være majoritetseid av en kommune. Alle som oppfyller kriteriene inviteres som medlemmer. 

 

INTERIMSTYRE 
Bergen Næringsråd og næringsforeningene i Trondheim, Stavanger og Kristiansand påtar seg å danne et interimsstyre i oppstartsfasen. Interimsstyret legger frem endelig modell i løpet av høsten 2024. 

 

SEKERETARIAT 
De fire næringsforeningene Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand er stiftere og påtar seg sekretariatsfunksjonen. Denne oppgaven vil gå på rundgang. 

 

STYRET
De fire stifterne sitter fast i styret. Når organisering og organisasjon er etablert rekrutteres det ytterligere tre styremedlemmer blant resterende søsterorganisasjoner fra hele landet. Styret har fullmakter fra medlemmene.

 

ARBEIDSGRUPPE
Det opprettes en arbeidsgruppe som består av næringspolitiske ledere hos stifterne. Arbeidsgruppen består av sekretariatsleder og de øvrige stifterne. Gruppen suppleres ved/etter behov. Arbeidsgruppen er saksforberedende til styret og kan bli delegert koordinerende ansvar. 

 

NÆRINGSPOLITISKE PRIORITERINGER

I første omgang vil Næringsforeningene i Norge arbeide med saker innen følgende områder (listen er ikke uttømmende):

• Samferdsel og NTP, nivå på totalramme og hovedformål, ikke prosjekt.

• Rammebetingelser for norsk eierskap

• Strømpriser, krafttilgang, effekttilgang og transmisjonsnett

• Skatter og avgifter

• Innleie av arbeidskraft

• Eksportpolitikk

• Kompetanse

• Aktuelle høringer og NOU-er

• Offentlig privat samarbeid

 

AMBISONER FOR SAMARBEIDET

• En nasjonal stemme når det trengs, med utgangspunkt i den enkelte næringsforenings standpunkt. Styre og arbeidsgruppe gis koordinerende mandat. 

• Unngå rene lokaliseringsdebatter. 

• Basere seg på enighet mellom foreningene.

• Når noen uttaler seg på vegne av fellesskapet skal det klareres med styret.

• Utarbeide felles bakgrunnsnotat, talepunkter og forslag på vegne av alle næringsforeningene. 

• Koordinerte medieutspill. 

• Gi mulighet for næringsforeninger å delta i åpne høringer på Stortinget.