Fra 0 til 25 millioner i omsetning på fire år. Kompromissløs på kvalitet, crowdfunding som start på suksessen og verden som marked for egenutviklede produkter for bryggeriutstyr – Brewtools. Møt gründerne bak vårt nye medlem – Apparatus AS i Østerhus.

Kompromissløs på kvalitet, egenutviklede produkter
Etter flere års kveldsjobbing med egenutviklet utstyr for ølbrygging, Brewtools, stiftet gründerne Øyvind Stokkan og Espen Pettersen i 2016 Apparatus AS som holder til i Østerhus.
Fokuset er kompromissløs kvalitet og egenutviklede produkter. De aller fleste deler ved produktet blir utviklet av selskapet selv, inkludert stålprodukter, silikon, plast, kretskort og programvare.

– Vi samarbeider med et titalls fabrikker over hele verden som er svært dyktige på sine ting, forteller gründerne. Det er utrolig viktig for oss å kjenne produktene våre ut og inn. Vi bygger og tester hver eneste maskin her i Grimstad for å sikre kvaliteten.

Crowdfunding som start og verden som marked
Apparatus har solgt nær to tusen bryggemaskiner over hele verden siden de første maskinene ble levert i 2018. Nå lager de også gjæringstanker og jobber med flere nye produkter under samme merkevare.
– I Europa og Nord-Amerika distribuerer vi både direkte til sluttkunde og via utvalgte forhandlere. I Australia og New Zealand har vi en distributør, forteller Stokkan.
All markedsføring skjedde, og skjer fremdeles kun via sosiale medier. Apparatus kjørte på tampen av 2017 sin egen crowdfunding-kampanje og solgte 100 bryggemaskiner på et par måneder, der de første kundene fikk en god utstyrspakke til en god pris mot at de forhåndsbetalte for produktet.

Forventer å passere 40 millioner neste år
Apparatus er  6 ansatte, omsatte i 2019 for 11 millioner kroner og ender på rundt 26 millioner i år.
– Vi har ordrereserver som tilsier at vi kan forvente en dobling også i 2021, forteller guttene som røper at de investerer tungt i ny teknologi som kan skape flere arbeidsplasser i fremtiden.

Ønsker bistå gründere til å realisere sine produkter
Apparatus ser nå etter in-house kompetanse innen programvare for elektronikk.
– Vi har planer om å etablere flere merkevarer for å ha flere bein å stå på, forteller Stokkan. I tillegg er vi åpne for å hjelpe andre gründere å realisere produktene sine.
Selv har de opparbeidet mye kompetanse på utvikling av produkter av høy kvalitet uten veldig store investeringer. De ønsker å kunne være et kompetansehus for utvikling av mange type produkter i forskjellige kategorier.
– Når denne pandemien (Covid-19) er over, håper vi å kunne være med å bidra til å knytte sterkere bånd mellom Universitetet og næringslivet, forteller guttene.
– Mange av studentene har gode produktideer, men trenger litt hjelp til å komme i gang. Det er dessverre ofte slik at de aller fleste med gode ideer ikke tør eller har mulighet til å gjøre det som trengs for å realisere dem. Dette er noe vi ønsker å bidra med», fortsetter de.

Vokser – Grimstad trenger mer næringstomter og kommunen som snarlig tilrettelegger
– Vi vokser ut av lokalene og håper Grimstad Kommune legger til rette for flere næringstomter innen få år, slik at Apparatus og andre aktører kan fortsette utviklingen av gode produkter og bidra til å skape flere arbeidsplasser i Grimstad, avslutter Stokkan.


Grimstad Næringsforening ønsker Apparatus AS velkommen som medlem og ser frem til å følge utviklingsreisen.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support