Arvesølvet fra Det Norske Brenneri i lokal jubileumsdrakt
Foto: Screenshot Agderposten-artikkel

Arvesølvet fra Det Norske Brenneri i lokal jubileumsdrakt

10. mai 2021 | Tekst: Hanne Gulbrandsen
Det gjøres "100 % lokalt" med egen jubileumsdrakt i eksklusivt opplag når verdens kanskje mest høyest premierte akevitt, Arvesølvet, fra vårt medlem Det Norske Brenneri jubilerer.
Det Norske brenneri har de siste årene gjort det godt med stadig flere typer akevitt og gin. Arvesølvet startet det hele. I  2020 alene ble det solgt hele 55.000 flasker med det Grimstad-produserte brennevinet. I anledning Arvesølvets 10-års jubileum produseres 1000 nummererte flasker med tre smykker i ekte sølv. De nummererte jubileumsflaskene distribueres nasjonalt og kan bli ett ettertraktet samleobjekt. Da er det stas at jubileumsdrakten er laget lokalt. – Det å komme fram til denne måten å markere tiårsjubileet har vært en lang prosess. Akevitten heter jo arvesølv, så da tenkte vi det ville passe med ekte sølv på et begrenset antall flasker. Jeg hadde lyst til å gjøre det i Grimstad og sjekket litt rundt i hele landet, før valget falt på Unni Storm-Johannsen. De er veldig dyktige, sier eier Odd Nelvik til Agderposten.


Lokal håndverkskunst, 25 kg sølv og hendene fulle

Gullsmed Unni Storm-Johansen og mannen Richard A. Nordahl, som gjør tusener av oppdrag for gullsmeder over hele landet i tillegg til sine egne produksjoner i hjertet av Grimstad, har i det siste hatt hendene ekstra fulle med å lage smykker til Arvesølvet. De designer og produserer selv. Selve ideen til de spesielle smykkene fikk  Richard A. Nordahl for noen år siden da han til «Den lille madfesten» ba Nelvik om lov til å lage en sølvutgave av haren og etiketten som pryder flasken og klistre det på en egen flaske. Litt for gøy, og litt for å vise hva de kunne få til med lasergraveringsmaskinen. – Det har vært veldig inspirerende å være med på. Selv om det er en større serieproduksjon enn vi noen gang har gjort før, så er det gøy fordi det er til en kunde som har vært genuint opptatt av å ha noe lokalt og håndlaget, sier Unni Storm-Johannsen til Agderposten.
Grimstad har et godt miljø for håndverksfag. Gullsmedparet ser en økende trend i etterspørsel etter autentiske produkter med en forankret, lokal historie, og synes det er ekstra hyggelig at Det Norske Brenneri ønsker å omtale kunstnerne på jubilantens innpakningseske.


Kilde: Agderposten