Den største risiko er å gjøre ingenting

Den største risiko er å gjøre ingenting

26. november 2021 | Tekst: Hanne Gulbrandsen
Stor optimisme: Vind i boligmarkedet, kjappere omløpshastighet og økte priser. Grimstad tåler og fortjener mer, sjøfronten blir en viktig del av fremtidig bolig- og næringsutvikling. Den største faren er å ikke gjøre noe. Det var blant konklusjonene da over hundre var samlet på Boligdagen i regi av J.B. Ugland Eiendom, Sparebanken Sør, Sørmegleren og Grimstad Næringsforening i kulturhuset.
— Vi ønsket å gi inspirasjon og faglig påfyll, se på mulighetsrom, utfordre og ta pulsen på utviklingen av Grimstad, sier Hanne Gulbrandsen, daglig leder i Grimstad Næringsforening, fornøyd med at så mange tok turen for å høre nasjonale og lokale aktørers betrakninger rundt fremtidsambisjonene for Grimstad.

Oslo S Utvikling, eiendomsselskapet hvis ambisjon er å transformere Bjørvika til å bli Norges mest attraktive bolig- og næringsområde, Snøhetta, arkitekturselskapet som tegnet operaen i Oslo og nå ønsker å gjenreise Knubben i Arendal, Eiendom Norge, bransjeorganisasjonen for eiendomsmeglingsforetak, J.B. Ugland Eiendom, Sparebanken Sør, Sørmegleren, Grimstad Kommune og Grimstad Adressetidende bidro med innsikt og påfyll.


Den største risikoen er å gjøre ingenting.

Unike opplevelser, tilgjengelig og sømløst, kvalitet, bærekraft og nytenking er blant elementene når Oslo S Utvikling forvandler Bjørvika fra grå trafikkmaskin til Norges mest attraktive bydel. De har hentet inspirasjon og lærdom fra «det store utland» og tilpasset til et Oslo i vekst. Direktør for bygulv, Maria Louise Rognerud, mener også Grimstad bør hente lærdom utenfra og kan tenke større enn seg selv. Hun var tydelig på at både utviklere og kommune må våge stå i det i alle faser av prosessene;  utfordringer av planverk, strategi, kunnskap, trender, masterplan, realisering etc. Man må stå i stormene. Den største risikoen er å gjøre ingenting. Barcode har gått fra hatobjekt til elsket Oslo-ikon.


Sjøfronten tåler og fortjener mer

Marius Hauland Næss, arkitekt i Snøhetta, fikk utfordringen «Kan Grimstad bli «crazy», ha ambisjoner, nytenking og vyer – uten å miste Grimstads historie?» En energisk Marius var tydelig på at Grimstad og sjøfronten fortjener og tåler mer.
 
Crazy kan være bra. Flere forventer urbane kvaliteter, også i Grimstad. Hverdagsarkitektur er også viktig. Flere boliger og mer næring tett på vil styrke gamlebyen. Gode prosesser med konstruktive innspill gir ofte et bedre sluttresultat til glede for alle parter. Arkitekturen tåler å bli utfordret både på høyder og utforming, det er lov å stille krav til arkitektene.


24 000 innbyggere, økt omløpshatiglet og pris på boliger

Lite taler mot at Grimstads vekst fortsetter. Kommunalsjef Petter N. Toldnæs røpet at Grimstad nå har passert 24 000 innbyggere. Kommunen har over 2000 ferdig regulerte tomter og nok reserver til 8000 nye innbyggere. Sørmegleren og Eiendom Norge kunne bekrefte at det er ny fart i boligmarkedet i Grimstad og Sørlandet. Liggetid på boliger til salgs er redusert og prisene krabber oppover. Det er relativt få objekter tilgjengelig i Grimstad. Det er viktig at Grimstad har fart på prosessene for kommende boligprosjekter da eksempelvis Morrow-effekten merkes på boligetterspørslen.




Sofapraten - Bolig, arbeidsplasser, næringsareal

I sofapraten, ledet av Peer Andreassen fra GAT, pekte Jorunn Aarestad i J.B. Ugland på at næringslivet har et godt samarbeid med kommunen både i forhold til bolig- og næringsprosjekter. Hun var samtidig tydelig på at verken kommunen eller næringslivet kan ta fremtidig vekst for gitt.
Forutsigbarhet, fremdrift og tilgjengelighet er spesielt viktig for at næringslivet skal fortsette å være en viktig medspiller i utviklingen av Grimstad.

Relativt nypåtroppet kommunedirektør, Magnus Mathisen, har erfaring fra en flere kommuner på Østlandet og fra utlandet. Han har et godt førsteinntrykk av Grimstad; mangfoldig næringsliv, godt tech- og innovasjonskluster rundt campusområdet, sentral beliggenhet i Agder, og gode bo- og opplevelsesmuligheter. Han var tydelig på at de som skal bo trenger arbeid. Det å tilrettelegge for flere arbeidsplasser og næringsutvikling vil være et prioritert område for kommunen fremover. I kommende budsjett som behandles medio desember er det lagt inn både styrking av byggesak og næringsavdeling. Rullering av planer og fremdrift for Omre blir viktige innsatsfaktorer ved siden av avklaringer rundt E18. Han adresserte også viktigheten av samarbeid med private aktører i prosess for mer næringsareal i Grimstad.

Ordfører Beate Skretting viste til at Grimstad gjennom årene har utviklet og endret seg i takt med samfunnet, og at mye av veksten kommer takket være privat-offentlig samarbeid og gode utviklere. Det er mulig å tilrettelegge for mer vekst uten nødvendigvis å miste identitet. Eventuelle voksesmerter kan løses med god dialog og samarbeid med næringslivet.
— Sparebanken Sør ønsker å bidra til en bærekraftig utvikling av landsdelen vår. Boligdagen samlet næringsliv, privatpersoner, politikere og kommunens administrasjon for å sette utvikling av Grimstad på kartet, og er et godt eksempel på vår innsats, avslutter Merete Lie Seland, banksjef for bedriftsmarkedet i Sparebanken Sør.

Boligdagen håper å ha tent en glød som forhåpentligvis bidrar til fortgang i de mange initiativ og prosesser som ligger for utviklingen av byen og kommunen vår. Ambisjonen er å la Boligdagen bli en årlig inspirajons- og påfyllsarena.